Slivoň švestka

Je známý strom z rodu slivoň (Prunus) a čeledi růžovitých. Plodem slivoně švestky je švestka (v Čechách místy nářečně slíva, na Moravě kadlátka/karlátka/kadlátko nebo trnka, ve Slezsku slíva/slivkaaj. 

Je to peckovice modré až fialové barvy, mírně nasládlé chuti. 

Plody se konzumují syrové, konzervované mražením nebokompotované, vyrábějí se z nich povidla, plní se jimi ovocné knedlíky, buchty i koláče, suší se nebo se z nich po zkvašení destilacívyrábí slivovice. 

Švestky jsou velmi oblíbené ovoce nejen u nás, ale také v zemích bývalé Jugoslávie, jsou důležitým prvkem hospodářství a vývozu.

Používá se v potravinářském a konzervárenském průmyslu. 

Vyrábí se kompoty, povidla, sušené švestky, aj. 

Vyzrále až přezrále plody se nechají zkvasit a používají se k výrobě destilátů (slivovice). 

Jsou velmi oblíbené v kuchyni, plní se jimi ovocné knedlíky, povidly se plní buchty i koláče. 

Dřevo švestky se v nábytkářství používá jen zřídka, spíše se využívá pro výrobu drobných předmětů. 


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky