Slivoň švestka
Je známý strom z rodu slivoň (Prunus) a čeledi růžovitých. Plodem slivoně švestky je švestka (v Čechách místy nářečně slíva, na Moravě kadlátka/karlátka/kadlátko nebo trnka, ve Slezsku slíva/slivkaaj.
Je to peckovice modré až fialové barvy, mírně nasládlé chuti.
Plody se konzumují syrové, konzervované mražením nebokompotované, vyrábějí se z nich povidla, plní se jimi ovocné knedlíky, buchty i koláče, suší se nebo se z nich po zkvašení destilacívyrábí slivovice.
Švestky jsou velmi oblíbené ovoce nejen u nás, ale také v zemích bývalé Jugoslávie, jsou důležitým prvkem hospodářství a vývozu.
Používá se v potravinářském a konzervárenském průmyslu.
Vyrábí se kompoty, povidla, sušené švestky, aj.
Vyzrále až přezrále plody se nechají zkvasit a používají se k výrobě destilátů (slivovice).
Jsou velmi oblíbené v kuchyni, plní se jimi ovocné knedlíky, povidly se plní buchty i koláče.
Dřevo švestky se v nábytkářství používá jen zřídka, spíše se využívá pro výrobu drobných předmětů.