Kaštanovník setý

     Je nazývaný též kaštanovník jedlý (či lidově jedlý kaštan) je opadavý listnatý strom.

    Strom kaštanovníku setého dorůstá výšky 20-25 m a má širokou vejčitou korunu.

    Tloušťka jeho kmene někdy přesahuje až 2 m. Dožívá se věku 500 až 600 let, ve střední Evropě kolem 200 let, v západní se může dožít až 1000 let.

    Borka je v mládí hladká, olivově hnědá, která se časem mění v hnědošedou rozpukanou.

    Listy jsou na větvičce uspořádané střídavě, list na vrcholu větvičky je největší. 

    Mají tvar podlouhlé elipsy. Každý postranní nerv na listu je zakončený ostnem. Svrchu jsou listy tmavě zelené a zespodu světle zelené.

    Kvete v květnu a v červnu. Je to rostlina jednodomá; květy jednodomé a jednopohlavní; rostlina je převážně cizosprašná = lépe plodí, pokud je dva a více stromů.

    Plody jsou po 2-3 v pichlavém obalu, který puká čtyřmi švy.

    Semena (kaštany neboli maróny) jsou lesklé, tmavě hnědé a dozrávají v září. Semena jsou jedlá, jí se po upečení nebo uvaření, obsahují hodně škrobu, cukru a bílkovin.

    Plod je známá pochoutka po celé Evropě. Obvykle se tepelně upravují naříznutím na špičce do kříže a krátkým opečením na horké plotně, ale mohou se i rozemlít a vzniklámouka slouží k přípravě pečených zákusků.

    Jedlé kaštany mají vyšší energetickou (kalorickou) hodnotu než brambory. V jižní Evropě kaštany lidé pojídají se zeleninou, s masem nebo s máslem a sýrem. 

    Světové kuchyně znají např. kaštanovou kaši ke zvěřině, kaštanové pyré se šlehačkou, kaštanový pudink, kaštany v čokoládě, glazované kaštany aj.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky